Desfasurator parada 1 Decembrie Fortele Aeriene Romane

AVIAŢIA MILITARĂ

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naţionale este precedat de formaţii de aeronave militare.

Dispozitivul de zbor este deschis de formaţia de elicoptere IAR-330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, Bazei 86 Aeriene şi Bazei 95 Aeriene. Formaţia este comandată de comandor Vasile STANCIU.iar-330-puma

Formaţia de elicoptere  este încheiată de elicopterul IAR – 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forţelor Navale.53350a2a33b400be294623283cf16d16

Acest tip de elicopter multiplică setul de capabilităţi de luptă ale fregatelor. La sfârşitul anului trecut, s-a încheiat procesul de modernizare al celor trei elicoptere ale Forţelor Navale, aparatele de zbor fiind dotate cu sisteme de lansare torpile antisubmarin şi cu sisteme de localizare ale submarinelor inamice, fiind o premieră mondială pentru acest tip de aeronavă.

De-a lungul timpului, piloţii români au executat misiuni în ţară şi în străinătate, au participat la exerciţii multinaţionale, bilaterale, dar şi la spectacole aeriene naţionale şi internaţionale. În prezent execută Serviciul Militar Medical de Urgenţă în spaţiul aerian naţional. De asemenea, aceste elicoptere au îndeplinit şi misiuni de ajutorare a populaţiei sinistrate ca urmare a inundaţiilor sau căderilor masive de zăpadă ce au afectat România în ultimii ani, transportând sute de tone de alimente şi ajutoare în zonele afectate şi evacuând pacienţi aflaţi în stare critică, la care accesul cu alte mijloace de salvare era imposibil.

Va survola în curând Piaţa Arcului de Triumf formaţia de elicoptere a Ministerului Afacerilor Interne. Zboară deasupra Arcului de Triumf o formație compusă din 3 elicoptere de tip MI-8 şi MI 17 și 3 elicoptere EUROCOPTER-135, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie.

mi-8_romania_imageshack_us_490 elicopter_mi_17-6 ec135_smurd_340

Principalele misiuni ale Inspectoratului General de Aviaţie sunt:

  • sprijinul aerian al structurilor Ministerului Afacerilor Interne;

  • misiuni aeromedicale în cadrul SMURD;

  • misiuni de intervenţie în situaţii de urgenţă cum ar fi incendii, căutare-salvare, calamităţi naturale și accidente tehnologice.

Totodată, Inspectoratul General de Aviaţie participă la misiuni internaţionale de securizare a frontierelor terestre şi maritime ale Uniunii Europene, sub egida Agenţiei FRONTEX. În acest sens, se evidenţiază participarea la Operaţiunile Comune POSEIDON, RABIT și TRITON din perioada 2010 – 2016, având ca scop prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale.

MI -17 este dezvoltat ca o versiune îmbunătățită a elicopterului MI-8. Este echipat cu instrumente de bord, radar Doppler şi pilot automat, misiunile fiind similare cu cele ale elicopterului MI-8.

EC – 135 este un elicopter ușor, bi-motor și multirol, fiind dotat cu sistem de Control digital autonom al motorului. Acesta poate fi echipat pentru executarea misiunilor de sprijin aerian al forţelor de ordine şi siguranţă publică cu: sistem de observare electro-optic pe timp de zi şi de noapte, pentru zbor pe timp de noapte, proiector și troliu pentru operațiuni de căutare şi salvare, megafoane pentru adresare publică, flotoare pentru zborul deasupra mării, sistem pentru transport sarcini exterioare, dispozitiv pentru coborârea în rapel a luptătorilor.

Următoarea formaţie de zbor este alcătuită din trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), comandată de generalul de flotilă aeriană Viorel PANĂ, comandantul bazei, şi locotenent-comandorul Florin IANCULESCU

dsc_0221-960x600

C-27J Spartan este un avion de transport de dimensiuni medii, cu capacitate manevrieră şi tactică superioară care a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2010. Aeronavele au efectuat misiuni de evacuare medicală, misiuni de evacuare a civililor din zone de conflict, transport personal şi materiale în/din teatrele de operaţii, exerciţii naţionale şi multinaţionale, zboruri demonstrative şi de antrenament.

Avionul de tip C-27J Spartan este un aparat capabil să transporte personal, echipamente, vehicule, piese de artilerie uşoară, elicoptere uşoare şi materiale, dar care poate fi folosit şi pentru desantarea/debarcarea forţelor pentru operaţii speciale.

Parada continuă cu o aeronavă C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), pilotată de căpitan-comandorul Emil BĂJINARU, căpitan-comandorul Sorin NIŢĂ şi căpitan-comandorul Alexandru HERMAN.

c130_4

Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de când aeronavele de tip C-130 HERCULES au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române. Este un avion de transport tactic, destinat susţinerii trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. Aeronava are capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, şi a constituit, în ultimii ani, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, intervenţie şi ajutor în situaţii de calamităţi naturale.

Prezentă încă de la început în cadrul coaliţiei multinaţionale, aviaţia militară română a fost printre primii operatori care au început transporturile pe aeroportul din Kabul, în ianuarie 2002. Ulterior, pavilionul românesc a fost prezent în acest teatru de operaţii, prin dislocarea unei aeronave în Pakistan, începând cu luna martie 2002, pentru o perioadă de aproximativ un an, în vederea susţinerii logistice a trupelor.

În curând, îşi va face apariţia în piaţa Arcului de Triumf formaţia de zbor alcătuită din 6 avioane IAR-99 şi IAR-99 ŞOIM, din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene şi Bazei 95 Aeriene. Formaţia este comandată de căpitan-comandorul Dănuţ SAVA şi căpitan-comandorul Adrian CRIŞAN.

totuldespreiar99soim1-1446387552

IAR-99 este primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România, şi este destinat formării şi pregătirii piloţilor. Este un avion monomotor de şcoală şi antrenament, care poate executa şi misiuni de atac la sol, interceptare şi nimicire a ţintelor aeriene, la înălţimi medii şi mici, recunoaştere şi cercetare aeriană. IAR-99 a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 1988 şi este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa. Versiunea modernizată IAR-99 Şoim, este echipată cu un sistem de avionică similar cu cel de pe MIG-21 LanceR.

Urmează evoluţia a două formaţii de zbor cu avioane MIG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene de la Borcea.

Prima formaţie de MiG-uri LanceR este comandată de comandorul Viorel BURNICHI, căruia îi urăm „La multi ani”, pentru că azi îşi sărbătoreşte ziua de naştere.

13770254_1497474726945074_9052409537746334775_n

A doua formaţie de MiG-uri este comandată de comandorul Gheorghe STANCU.

Ultima formaţie de avioane MIG-21 LanceR este comandată de comandorul Adrian MOTORGA, din cadrul Bazei 71 Aeriene de la Câmpia Turzii.

Aeronavele MIG-21 LanceR de pe ambele baze au executat şi pe parcursul acestui an, numeroase exerciţii şi misiuni în comun cu ţări membre ale NATO, pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale în actualul climat de securitate. Personalul, aeronavele şi tehnica de asigurare sunt gata pentru executarea misiunii de poliţie aeriană 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

În premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, Forţele Aeriene Române evoluează cu avioanele F-16 Fighting Falcon, din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare. Formaţia de zbor este condusă de comandantul escadrilei, comandor Cătălin MICLOŞ.

14516521_692726960886358_7809416675146342298_n

Ziua de 29 septembrie 2016 a intrat în istoria aviaţiei militare, odată cu aterizarea primelor avioane F-16 Fighting Falcon pe aerodromul Bazei 86 Aeriană de la Borcea. Piloţii, personalul tehnico-ingineresc şi specialiştii în planificare pregătiţi în Baza 5 Aeriană din Portugalia pot executa întreaga gamă de misiuni specifice acestor tipuri de aeronave.

Please follow and like us:

4 Comments

  1. Desfasurator, dar ati uitat sa specificati ora, nu se spune ora…care este?
    Ne spuneti ca: ” Dispozitivul de zbor este deschis de formaţia de elicoptere IAR-330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, Bazei 86 Aeriene şi Bazei 95 Aeriene. Formaţia este comandată de comandor Vasile STANCIU. ”
    La ce ora se zboara?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.