O vizita……….mai altfel……si de suflet.

Pe 19 februarie, membrii redactiei AVH au avut marea bucurie si onoare de a fi primiti in particular de catre ultimul erou al aerului din al doilea razboi mondial, inca in viata, dl. general locotenent in retragere ION DOBRAN. Vizita a avut caracter privat si a avut loc la domiciliul dansului.

La ora 10.30 fix, asa cum convenisem, am intrat la dansul, cu bucurie dar si cu emotie in acelasi timp. Nu ai in fiecare zi bucuria si onoarea unei asemenea vizite.

Domnul general ne astepta, imbracat lejer si neprotocolar, in camera care seamana cu un muzeu. Dupa saluturile de rigoare, ne-am asezat si am stat de vorba degajat, afland de la dansul multe povesti din razboi si din viata.

Am admirat pe indelete tot ce era in acea camera, fiecare exponat si lucrusor avand simbolistica lui. Peste tot, imagini din razboi, din viata dansului, de la intalnirea cu Barry Davies, decoratiile primite, diplome si plachete omagiale. Am comparat incaperea aceea cu un muzeu, domnul general insusi fiind o carte de istorie deschisa.

Dat fiind varsta inaintata a amfitrionului nostru, dupa o jumatatte de ora de povesti, emotionati si multumiti, am plecat cu promisiunea ca vom reveni ca sa ii aducem si fotografiile de la aceasta intalnire.

General-Locotenent (Retr.) Ion Dobran, Ultimul AS al Aviatiei Romane din al Doilea Razboi Mondial.

Un exemplu pentru noi, generatiile mai tinere, Dl. General este un model de onoare, patriotism, curaj si demnitate.
A participat la cel de-al Doilea Razboi Mondial, la Razboiul din Est luptand impotriva aviatiei URSS,
la apararea regiunii petrolifere Ploiesti impotriva aviatiei americane si la campania din Cehoslovacia, impotriva Germaniei.

Azi, Dl. General este ultimul aviator aflat in viata, care in cel de-al Doilea Razboi Mondial a doborat avioane sovietice, americane si germane.
A fost comandantul Escadrilei 48 Vanatoare apartinand Grupului 9 Vanatoare. In al Doilea Reazboi Mondial a luat parte la peste 340 de misiuni,
s-a angajat in 74 de lupte aeriene si a inregistrat 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile si un avion distrus la sol. A fost doborat de 3 ori,
scapand cu viata fara rani grave. Totul pentru Romania.

“In vremurile alea, eram cavaleri ai aerului. Nu trageam niciodata spre carlinga sa ucidem, nici noi, nici nemtii, nici americanii.
Ca stiam ca acasa ii asteapta o mama, o sotie, un copil. Ne respectam unii pe altii si ne bucuram cand vedeam parasuta pilotului
doborat deschizandu-se! Erau alte vremuri!”

Pentru merite deosebite, aduse Romaniei si poporului roman, cu stima, apreciere si recunostinta,
Echipa Aviation Headlines i-a inmanat azi un tablou, o Diploma si o legitimatie de presa,
numindu-l Membru de Onoare al Redactiei Aviation Headlines in semn de inalta pretuire si recunostinta.

Please follow and like us:
error

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.