20 iulie – Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, zi în care este prăznuit Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților. Data nu a fost aleasă întâmplător – este cea mai apropiată mare sărbătoare religioasă de data la care un român a efectuat un zbor complet, cu un aeroplan de concepţie proprie, pe teritoriul României. Este vorba despre Aurel Vlaicu, care, în data de 3 iulie 1910, efectua primul astfel de zbor complet, pe teritoriul ţării noastre. Dar tot un român este cel care a efectuat primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul! Este vorba despre inventatorul român Traian Vuia, care a efectuat acest zbor în plină epocă a baloanelor cu nacelă şi a dirijabilelor, în anul 1906, la Montesson, lângă Paris. Aparatul cu care a zburat inventatorul român, uimind întreaga lume şi contrazicând opinia unor oameni de ştiinţă ai vremii, potrivit cărora „un aparat mai greu decât aerul nu va putea zbura niciodată”, era un aparat conceput în anul 1902 de el însuşi, după planurile originale, la care lucrase la Lugoj, şi avea un motor invenţie personală pentru care a obţinut un brevet în Marea Britanie.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române, Zilei Forţelor Aeriene și  praznicului Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului, Statul Major al Forţelor Aeriene organizează vineri, 20 iulie, o serie de manifestări dedicate evenimentului și sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.Astfel, de la ora 10.00, la Monumentul Eroilor Aerului, din Piaţa Aviatorilor, va avea loc, în prezența secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa, și a șefului Statului major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori, în memoria eroilor aviatori. Cu acest prilej, aeronave militare din dotarea Forțelor Aeriene Române, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informaţii, precum și aeronave F-15 aparținând Statelor Unite ale Americii (care participă, în această perioadă, la exerciţiul româno-american DACIAN EAGLE 2018) vor survola monumentul.

Între orele 09.00 și 16.00, la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române va fi organizată Ziua Porţilor Deschise în cadrul căreia va fi vizionată expoziția „Aeronautica română și Marea Unire”, ce cuprinde avioane militare, staţii de radiolocaţie, tehnică de artilerie antiaeriană şi rachete sol-aer, machete, uniforme, decoraţii şi documente de arhivă.

Activități similare vor avea loc în toate unităţile din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene.

1 Trackback / Pingback

  1. 20 iulie – „Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene” – Jurnal FM

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.