Povestea unui week-end de foc – final

– Partea a IV-a –

Duminică dimineața:

Soarele încă nu își aruncase primele raze peste județul Buzău, când echipajul elicopterului Mi-8 nr. 730 și reprezentanții pompierilor buzoieni au stabilit ultimele detalii, de la sol, pentru lichidarea incendiului. Urma o zi plină, terestru acționând forțele pompierilor iar din aer elicopterul dotat cu sistem pentru largarea apei.

După o nouă evaluare matinală aeriană a suprafeței de pădure și doborâturi incendiate, echipajul elicopterului a instalat sistemul ,,Bambi – Bucket”, a alimentat elicopterul cu carburant și au început activitatea de largare a apei.

Experiența echipajului și-a spus cuvântul în această zi, când rafalele de vânt au avut viteze variabile cuprinse între 30 – 44 km /h. Așa că, la finalul zilei, au fost largate peste 90 de tone de apă peste zona incendiată, reușindu-se printr-un efort susținut aerian și terestru lichidarea focarelor.

Spre după amiază norii au început încet – încet să vină să se prindă în horă și să aducă ploaie în urma dansului, dar cum bine știm vântul le-a stricat petrecerea, așa că soarele și-a aruncat iar razele lui.

Seara și-a întins ușor firele lungi de stele. Ca un trenuleț au trecut prin zonă salba de sateliți Starlink ce fac parte din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk.  Oboseala se citea pe chipul tuturor, dar bucuria că au reușit limitarea și lichidarea unui incendiu ce putea să cuprindă și alte zone împădurite era imensă.

La sol echipele de intervenție au supravegheat întreaga zonă, pentru ca, pe timpul nopții, focul să nu mai încerce jocul lui.

– Partea a V-a –

Luni dimineață:

În această dimineață echipajele elicopterului și cele ale pompierilor militari au fost așteptate de trilurile păsărelelor care spuneau mulțumesc că au reușit să stingă văpaia ce amenința și alte zone.

S-a realizat verificarea zilnică a elicopterului, apoi a urmat un zbor de reevaluare a situației, insistând cercetarea asupra unor zone din terenul greu accesibil terestru, unde cenușa și pietrele atinse de razele soarelui dădeau o altă nuanță.

Incendiul fusese lichidat, o muncă susținută terestru de către pompierii militari alături de cei ai autorităților locale, voluntari din zonă, cei ai ocolului silvic și aerian.

,,O echipă în care colegialitatea și performanța și-au dat mâna și s-au împletit una cu alta. Unii mai tineri, alții cu mai multă experiență. De la sol sau din aer. Militari sau civili. Unii din localitățile învecinate, alții de la 300 de kilometri distanță. Adevărate modele de care noi, românii, avem nevoie mai mult ca oricând.

La final și-au luat la revedere. Atipic. Nu au putut să-și strângă mâinile, iar zâmbetele s-au ascuns în spatele măștilor de protecție. Indiferent de restricțiile impuse în aceste momente grele, satisfacția că au reușit împreună. Căldura și fericirea au emanat puternic din inimile lor.”

Nu aș fi reușit să duc la final această scurtă poveste fără ajutorul familiei, a unei bune prietene de familie Elena, care m-au încurajat și susținut, dar și a colegilor din cadrul Aviation Headlines România.

Din partea mea și a echipei Aviation Headlines, dorim tuturor piloților, mecanicilor de zbor, personalului auxiliar care asigură funcționarea aeronavelor din România, militari și civili – Cer senin, misiuni ușoare, să reveniți cu sănătate alături de cei dragi, iar vouă cititorilor, vă mulțumesc că ați avut răbdarea de a citi povestea week-endului de foc.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.