Qantas își ia la revedere de la ,,Regina aerului”

Reprezentanții companiei aeriene Qantas au anunțat astăzi că ultima aeronavă din dotare Boeing 747 – 400 număr de înmatriculare VH-OEJ (nume aeronavă Wunala) efectuează ultimul zbor decolând de pe aeroportul internațional din Sydney la ora locală 14.00 către Los Angeles, număr de zbor QF7474.

La manșa aeronavei se află prima femeie căpitan a companiei aeriene Qantas doamna Sharelle Quinn. Cu emoție aceasta a declarat jurnaliștilor prezenți că aeronava are un loc cu totul special în inima sa și nu doar a personalului Qantas, ci și a pasionaților de aviație și a călătorilor deopotrivă.

Astfel se încheie o pagină de cinci decenii de istorie a companiei aeriene privind utilizarea acestui tip de aeronavă.

Prima aeronavă de tipul Boeing 747 – 238 înmatriculată VH-EBA (nume aeronavă City of Canberra) a intrat în dotarea companiei aeriene în august 1971, iar la o lună mai târziu – 17 septembrie 1971 a avut primul zbor pe ruta Sydney – Singapore (via Melbourne) ce a dus 55 de pasageri la first class și 239 la clasa economic.

În cei 50 de ani de serviciu flota de aeronave Qantas Boieng 747 a zburat peste 3,6 miliarde de kilometri., utilizând șase tipuri diferite ale modelului 747.

Aeronavele datorită fiabilității, a autonomiei au fost folosite în numeroase misiuni de salvare, dintre care putem enumera:

* salvarea a 674 de călători din Darwin după trecerea ciclonului Tracy;

* transportul umanitar dar și de repatriere a australienilor surprinși de tsunamiul din decembrie 2004;

* evacuarea din Egipt a cetățenilor australieni în timpul conflictelor politice din 2011;

* repatrierea a sute de australieni blocați în Wuhan în februarie a acestui an.

CEO-ul grupului Qantas, domnul Alan Joyce, a declarat că aeronavele Boeing 747 au schimbat fața aviației australiene și au inaugurat o nouă eră de tarife mai mici și zboruri non-stop. „Este greu să nu amintești de impactul pe care 747 l-a avut asupra aviației într-o țară atât de îndepărtată precum Australia.

Fotografia reprezentativa preluata de pe site-ul oficial al companiei aeriene. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.