10.000 ore de zbor ale primului elicopter SMURD din România

Ieri în cadrul unei activități festive organizate la sediul Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, primul elicopter intrat în dotarea flotei SMURD, EC – 135  nr. 334 a atins borna de 10.000 ore de zbor pentru salvarea și transportul oamenilor.
La această activitate printre invitați s-au numărat directorul general al Airbus Helicopters România domnul Georges Durdilly,  medicul șef al UPU – SMURD Floreasca domnul dr. Bogdan Oprița și domnul dr. Raed Arafat secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și militari din cadrul Inspectoratului General de Aviație și a structurilor subordonate.
       Impresionant: Cu această ocazie, directorul general al Airbus Helicopters România, domnul Georges Durdilly i-a înmânat inspectorului general, domnul comandor Cătălin – Paul  DACHE, o machetă a elicopterului EC-135, numărul 334, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate a salvatorilor care au desfășurat misiuni complexe de salvare a populației la bordul aeronavei amintită anterior.
Domnul dr. Raed Arafat a conferit Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, emblema de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență, diplome aniversare piloții și personalul tehnic care deservesc sau au deservit elicopterul și a mulțumit întregului personal militar, medicilor, paramedicilor SMURD pentru contribuția adusă dezvoltării sistemului integrat de management al situațiilor de urgență, obținerea unor performanțe profesionale deosebite și îndeplinirea unor servicii de excepție în executarea misiunilor aeromedicale.

Un scurt istoric al elicopterului EC – 135 nr. 334

La data de 3 august 2004 intra în dotarea Ministerului Afacerilor Interne, una dintre primele aeronave EC-135, înmatriculată cu nr. 334, moment ce a reprezentat un reper cu o semnificație deosebită pentru creșterea calității și eficienței actului medical din România
Acesta a dus la o scădere semnificativă a timpului de intervenție la locul solicitării, respectiv a perioadei scurse între momentul apelului și momentului sosirii echipajului de urgență la pacient, cât și pentru diminuarea duratei și ameliorarea condițiilor în care este transportat la un serviciu medical competent.
În cei 15 ani de operare aeromedicală, în misiuni SMURD, folosirea acestui elicopter și-a dovedit utilitatea, fiind o aeronavă adaptabilă rapid tuturor tipurilor de solicitări apărute. Toate avantajele – în special mentenanța flexibilă, viteza de deplasare, spațiul mic necesar pentru aterizare, operarea pe timp de zi cât și de noapte, versatilitatea în intervențiile montane cu ajutorul troliului – sunt factori esențiali în salvarea vieților omenești.
Atingerea impresionantei borne de 10.000 de ore de zbor a fost realizată parcurgând un drum lung al evoluției, marcat de pasiune, de vocația pionieratului, dar și de sacrificii.
Aceste sacrificii, materializate în misiuni deosebit de dificile și de diverse, puse în slujba țării și a semenilor, au fost depășite cu succes de toți colegii noștri care ne-au transmis, de-a lungul anilor, experiența și dăruirea lor.
Elicopterul EC-135 s-a demonstrat a fi un camarad de nădejde al tuturor piloților care au avut onoarea să fie la manșa acestuia, cu ajutorul căruia au fost efectuate misiuni dintre cele mai dificile (misiuni primare, secundare sau speciale), efectuate pe teritoriul național sau internațional.
Activitatea elicopterului se cuantifică în ore de zbor, dar dincolo de acest număr, cel mai important aspect este reprezentat de numărul persoanelor care astăzi trăiesc datorită zborurilor prin care această aeronavă a reușit să facă diferența dintre viață și moarte.
Data de 13.01.2013, este o zi marcantă pentru o pacientă care a fost accidentată grav pe munte. În ajutorul ei a intervenit elicopterul 334 chiar dacă intervenția a fost una de o complexitate ridicată din punct de vedere al condițiilor meteo. Astăzi pacienta la acea vreme este unul din membrii echipajului aeromedical care zboară cu acest elicopter.
Un lucru este sigur și anume faptul că în Romania, oameni salvați cu ajutorul acestui elicopter, personalul medical, echipajul și tehnicienii care au asigurat viabilitatea acestuia.
Am avut onoarea să cunosc personal pe cei care pun suflet în îndeplinirea cu succes a operațiunilor de salvare de pe acest elicopter 334.

Din partea echipei Aviation Headlines vă dorim multă sănătate, cer senin și tradiționalul La mulți ani!

Fotografiile sunt primite de la reprezentanții Inspectoratului General de Aviație

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.