Azi, 5 februarie, ar fi implinit 106 ani, fiind un model demn de urmat pentru tinerii piloti militari romani. Insa acest lucru nu a fost posibil, decoland catre escadrila din ceruri pe 24 septembrie 2021, intregind grupul de piloti-eroi ai Romaniei si aparand impreuna cu ei eternitatea.
Ion Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, fiu al lui Constantin Dobran, jandarm rural la Vrăneşti, județul Muscel (azi Văleni Podgoria, județul Argeş), şi al soției sale, Maria.
Este absolvent al Liceului Militar Mihai Viteazul din Târgu-Mureş (promoția 1939) și al Școlii de Ofiţeri de Aviaţie din București (promoția 1941). Imediat după absolvire, sublocotenentul Ion Dobran a mers la Centrul de Perfecţionare a Zborului de la Ghimbav, Braşov, unde, după o instruire de opt luni, a fost brevetat pilot de vânătoare. După brevetare, a fost încadrat la celebra Flotilă 1 Vânătoare de la Pipera, aflată sub comanda vulcanicului Mihail Romanescu, zis Leul.
Veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, generalul Ion Dobran a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945. Activitatea pe front însumează 340 misiuni la inamic, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave. Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat viaţa după principii ferme şi idealuri în care au devenit un crez pentru tinerele generatii de aviatori militari.
Vesnica odihna, domnule general !